Hátrányból a csúcsra! - Szenes Andrea műsora

A Hátrányból a csúcsra ! című tvsorozat-videoarcképcsarnok tagjai olyan közismert és nem közsimert emberek, akiknek hátrányos helyzetből is sikerült a csúcsra jutniuk.
A 20.század egyik legnagyobb pszichológusa Carl Rogers fogalmazta meg, hogy „ami a legszemélyesebb, az a legáltalánosabb”, azaz személyes élményeken keresztül tudunk leginkább hatást elérni.

Példaértékű sorsok, pályamódosítások, pályaválasztások, átképzések kerülnek filmszerűen bemutatásra, közös bennük, hogy előnnyé fordították hátrányukat.
Minden egyes epizódban a főszereplő „hátránya” van középpontba állítva, személyközpontúan bemutatva, hogy a tv-néző felismerje az esetleges azonosságot saját életével, és egyben megoldásokat is mutat a film, cselekvésre ösztönöz.


Beata Bishop:
Első vendégünk Beata Bishop. Beata Bishop azon emberek közé tartozik, aki életében már többször is feljútott a csúcsra. Gyerekkorában Ausztriába vitték szülei, később Angliában telepedett le. A riportban elmeséli beilleszkedésének, munkakeresésének nehézségeit, a számtalan képzésen való részvételének okait. A BBC-nél rádiós műsorvezetéként dolgozott. Később felnőtt nőként a halálos melanómával kellett szembenéznie, és csodálatos felépülése után ismét pályát módosított: pszichoterapeuta lett. Életútja, kitartása példaértékű lehet bárki számára. Külföldről betelepültként Angliában a csúcsra jutni nem volt könnyű, de ennél még nagyobb, sőt mondhatnánk a legnagyobb győzelem egy halálos betegség legyőzése után feljutni a csúcsra, és ma már több mint 20 év után, sokakat meggyógyítani és csúcsra juttatni az övéhez hasonló úton.
Beata Bishop élete a hátrányból a csúcsra gondolatiságának egyik legkiválóbb megvalósitója. Müsorunkba elsősorban azért került be mivel bevándorlóként, Magyarországról érkezettként Angliában sikerült megszereznie a fent emlitett bbc-s tiszteletreméltó állását, túl ezen, nem csak a rák betegségből újból csúcsra, sőt nemzetközi ismertségre téve új pályáján lett sikeres, hanem ma mondhatni 80 feletti nőként Magyarországon is az egyik legaktivabb előadó és workshop vezető.

Szekeres Pál:
A közismert és közkedvelt sportoló vívói karrierje koránt sem volt még a csúcson, amikor fiatalon egy szerencsétlen baleset következtében kerekesszékbe kényszerült. Őszintén beszél a felépülés utáni kilátástalanságról, útkeresésről, és a mentális összeomlásból való kilábalásáról. Megküzdve a mozgáskorlátozottság minden nehézségével elvégezte a főiskolát és munkát vállalt, majd optimista életszemléletének köszönhetően lassan visszatért a sporthoz is. Többszörös paralimpiai bajnokként egy ország zárta a szívébe. Volt cégvezető, államtitkár, és tervei szerint a jövőben ismét közfunkciót vállalva a mozgássérülteknek szeretne segíteni. A hátrányos helyzet leküzdéséről az ugyancsak érintett Anikó asszony is beszél, Szekeres Pál felesége.

Mary Zsuzsi:
A népszerű táncdalénekesnő még szinte tinilányként robbant be a köztudatba a 60-as évek végén. Kevesen tudják róla, hogy érettségi után egy szál bőrönddel, egyedül jött Pestre szerencsét próbálni. Karrierjét és népszerűségét feladva férjével együtt disszidált Németországba. A művésznő őszintén beszél a beilleszkedés nehézségeiről, házasságairól, gyereknevelésről, folyamatos önképzésről. A 90-es elején miután büntetlenül visszatérhetet hazájába, teljesen újra kellett kezdenie mindent. Megküzdve az elmúlt évtizedekkel és a megasztár-generációval ma ismét sikeres, boldog nő. A műsorban megszólal Klapka György, a híres üzletember, Mary Zsuzsi volt férje. Mary Zsuzsi tehát köztudottan túl a hatodik x-en igazi életvidám példakép arra, hogy egy nőnek ebben az életkorban sem szakmailag, sem magánéletileg nem kell lezártnak tekintenie az életét, hanem nyitott az útja a csúcsra.

Oláh Ibolya:
Ez a riport rendhagyó sorozatunkban, ugyanis a beszélgetés egyszerre két vendéggel zajlott: Oláh Ibolya mellett meghívtuk Illésné Áncsán Arankát is – Anyácskát - , Ibolya lelki társát és menedzserét. Együtt elevenítik fel a nevelő intézetben töltött éveket, azok minden nehézségeivel és örömeivel együtt. Különös kapcsolat van közöttük: együtt, közös erővel kerültek reflektorfénybe. Ibolyát Anyácska támogatása és törődése juttatta a csúcsra, Anyácska pedig Ibolya által került egy új világba, ahol számára teljesen új dolgokkal találkozott, új ismereteket kellett elsajátítania. Ibolya – bár erről nem szeret beszélni – műsorunkban őszintén beszél igazi családjához fűződő viszonyáról is.
Oláh Ibolya története a többszörös hátrányból a csúcsra története, hisz mint láthatjuk nem csak állami gondozottsága, hanem roma származása is akadályokat állitott elé.

Bebe:
Abebe Dániel a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja, a Back II Black együttes frontembere. Sorozatunknak Ő a színesbőrű riportalanya, aki boldogan vállalta a felkérést. Etióp édesapja 19 évesen jött Magyarországra tanulni, magyar nőt vett feleségül, és ebből a házasságból született Bebe.
Jókedélyűen mesél énekesi karrierje alakulásáról, magánéletéről, a bőrszíne miatt Őt ért attrocitásokról és a legjobb receptről, amellyel ezek a támadások kivédhetőek.

Sugár Berci:
Sugár Berci gyerekszínészként kezdte karrierjét, egyik napról a másikra vált országosan ismert sztárrá. Később tanulmányait New Yorkban folytatta, majd visszatért hazánkba, és új néven, Beryként ismét meghódította a slágerlistákat. Akkor azonban kevesen tudták, hogy Ő ugyanaz az énekes, akit korábban, gyerekként egy ország zárt a szívébe.
Gyerekként a kövérsége miatt volt folyamatosan támadások céltáblája, felnőtt férfiként azonban új támadásokkal kellett szembenéznie: nyíltan felvállalta homoszexualitását. Őszintén beszél ezen nehéz időszakok átvészeléséről, többszöri újrakezdéséről, a benne lezajlott változásokról és jövőbeni terveiről.

OFA