BIO

Andrea

Szenes Andrea pszichológus, tvműsorvezető, dalszerző, a hazai női talkshow megteremtője, a közszolgálati televizió egykori műsorokért felelős alelnöke- elnökhelyettese, a Szenes Iván Emlékkoncert létrehozója.
Andrea az ELTE bölcsészkarának filozófia-angol-pszichológia és a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán végzett. Amerikában tanult ezenkivül nemzetközi kommunikációt.

 

A pszichológia tudományának doktora, ezért ha éppen kedve van, használhatja a Dr. Szenes Andrea nevet is. Pszichológusként pszichodrámát és személyközpontú pszichológiát tanított a Semmelweis Orvostudomány Egyetemen. Népszerű pszichológia könyvet írt 1992-ben "IGEN. Személyes élmények Carl Rogers személyközpontú pszichológiájáról" címmel (ha ideklikkel, elolvashatja a teljes könyvet).

Andrea

Andrea sokgenerációs mûvészcsalád gyermeke. Édesapja Szenes Iván író több száz nagy sláger, temérdek színdarab szerzõje. Édesanyja Kornay Marianne színésznõ. Nagyapja Szenes Andor dalköltõ, nagybátyja Szenes Béla író. Szintén a családhoz tartozik Szenes Hanna a tragikusan fiatalon elhúnyt hõsnõ, kinek naplója és versei nemzetközileg is elismertek.
Komoly tanulmányaival, sok diplomájával úgy tűnt kilóg a sorból, tudós lesz, de úgy látszik sorsa a művészethez vezette végül. Egyetemistaként kezdett televíziózni 1990-től. Vitray Tamás műsoraiban dolgozott. Már első riportjaival sikerült feltűnést kelteni. (Sylvester Stallone, transzvesztita show, Ciccolina anyukája és társai)
1992-ben mini talkshow műsora volt az MTV2-n "Sohase késő" címmel, amelyben érdekes nyugdíjasokat mutatott be.
1993-ban történt a nagy robbantás. Andrea első nőként útjára indította talkshow-ját, a Szenes Andrea Show-t. A női talkshow meghonosításával beírta nevét a televíziózás történelmébe. Az első Szenes Andrea Show (amelyben a Hegedűs a háztetőn világsztárja, Chaim Topol volt a sztárvendég) igazán felkavarta a kedélyeket. A csatorna legnézettebb show-ja volt akkortájt, s az egész sajtó vagy így vagy úgy, de tele lett vele.
A sorozatot olyan világsztárokkal folytatta mint Sylvester Stallone, Tom Hanks, Omar Sharif, Amanda Lear, Jimmy Carter, Charles Aznavour, Aerosmith, La Bouche, LaToya Jackson, Barbara Wussow, Peter Greeneway, Mike Powel, Rampal, Allen Ginsberg, Gina Lollobrigida, Jehudi Menuhin, Isaac Stern,Yitchak Shamir, Derek Jacobi, Charlene Tilton, Chaim Topol, Bonnie Tyler, Kim Wilde, Sally Field, James Belushi, Pierce Brosnan, Robin Williams.
Megalapitotta saját produkciós irodáját, a Szenes Arts Produkciót, a Szenes Mûvészeti Kft-t.
1995-ben bekapcsolódott az újonnan indult kereskedelmi network televiziózásba is, útjára inditotta a különlegesen népszerûvé, szinte mozgalommá vált Hivd Andreát! Magyarország beszélget cimû talkshow-ját minden szombat este.
1996-ban Andrea ismét újitott az MTV 1-es csatornáján. Ráérzett, hogy akkortájt a politikusok voltak a legnagyobb sztárok az orzságban, s életük mindenkit érdekelt. Elindult a politikus talkshow. Légüres térben volt, nem volt más ilyen mûsor, rögtön sikeres lett. Az elsõ adásokra legalább akkora visszhang érkezett, mint a világsztárokra. A hazai élet pártelnökei, kormánytagjai, számottevõ egyéniségei szinte mind szerepeltek.
Kommunikátornak vallom magam - mondja Andrea - egész életemben beszélgetni, kapcsolatban lenni szerettem leginkább egy másik emberrel, akár pszichológusként egykoron a négy fal között, akár a kamerák előtt több millió ember szeme láttára. Annál boldogabb vagyok, minél többen megnéznek egy-egy beszélgetésemet. Riporteri alapelvemet a XIV-ik századbéli Eckhart mestertől kölcsönöztem:

Életed legfontosabb pillanata
a jelen pillanat,
legfontosabb embere,
akivel most kell leülnöd beszélgetni.
Legfontosabb tette a szeretet.

 

Andrea életében az 1999-es esztendő igazi fordulatot hozott. Felkérték, hogy legyen a magyar közszolgálati televízió műsorokért felelős alelnöke, elnökhelyettese. Egyetlen alelnökként működött 1999. május 26-a és 2001. február 19-e között. Időközben 2000. áprilisában funkcióit kibővítette és ő lett az MTV műsorfőigazgatója is. Az MTV Rt. történelmében leghosszabbig ideig dolgozott ezen a poszton, nevéhez fűződött több neves magyar művész odacsábítása, a, valamint a műsorsávok modernizálása és sávosítása elsőként a közmédiában. Andreának sikerült megállítani az addig csökkenő közszolgálati nézettséget.
Andrea életében a váratlan és egyedülálló események mindig megtörténnek. A bíróság 2003. február 27-én azonnali hatállyal visszahelyezte az MTV alelnökének, ahol egy második szakaszban 2003. augusztusáig működött. Ilyen még nem volt a magyar történelemben. A különleges történések fokozásához Andrea az MTV örökös alelnöke lett, mivel bár mandátuma lejárt, a kuratórium azóta sem hívta posztjáról vissza ami a jogi véglegesítéshez szükséges lett volna.
Mialatt Andrea vezetőként tevékenykedett, bár megtehette volna, de nem tartotta etikusnak, hogy közben folytassa saját műsorait. Nézők százainak levelei érkeztek, hogy hiányolják a képernyőről.
Andrea 2004. májusában visszatért szerelméhez, a showhoz, és újra képernyőre került az MTV 1-es csatornáján. Amiről beszélnek – nemcsak a férfiaké a világ című heti rendszerességű nappali talk-showja a csatorna legnézettebb nappali showja volt.
Mindeközben “Mi van a képernyő mögött” címmel alelnöki élményeiről ír könyvet, valamint működteti a nők életét jobbá tevő Szenes Hanna Alapítványát, s készül fotókiállítására.
Akiktől tanulni lehet portrésorozatában olyan Magyar művészeket , tudosókat mutatott be, “ akiktől tanulni lehet . “ 20 epizód készült az m2-re.

Hátrányból a csúcsra, Hátrányból munkába filmeket készített szintén a közszolgálati csatornára, amelynek keretében újabb és újabb sikeres emberek kerültek bemutatásra, akik valamilyen nagy hátránnyal vágtak neki az életnek.

Andrea édesanyja halála után , édesapjával Szenes Ivánnal kezdett együtt dolgozni, ami az író haláláig kitartott. Együtt készítették a zenés műsorokat, 2006-ban a Szenes Turnét, megalapították a Szenes SzínHázat a Józsefvárosi Tisztviselőtelepen, amely ma is nagy sikerrel működik.

2010-11 nehéz időszak lett Andrea magánéletében . Édesapja Szenes Iván szept. 13.-án rossz orvosi kezelés következtében elhagyta a földi világot . Halála előtt két héttel még dalokat írt, akkor komponálta Klikkelj rám ! című facebook slágerét és forgatta a Szenes SzínHáz sorozatot Andreával együtt, váratlan volt nagyon az elmenetele. De talán még ennél is váratlanabb volt, hogy Andrea párja, Dr Tóth János, akivel 14 éves kora óta szinte mindent együtt csináltak egy külföldi út alkalmával szállodaszobájában váratlan elhúnyt.

Andrea nagyon roved időn belül elvesztette élete két legfontosabb emberét, akikkel együtt is dolgoztak. 2011. áprilisában a köszolgálati tévézéből átváltott a kereskedelmi televiziózásba, az RTL Prizma Tv csatornáján indította útnak Beszéld meg Andreával talkshow sorozatát. A bemutató napján április 18.-kán Andrea napon halt meg éppen János.

2011 szeptember 13.-kán édesapja halálának a napján a Józsefvárosi Rezső téren, ahol élt és alkotott Szenes Iván, Andrea óriási sikerrel útnak indította a Szenes Iván emlékkoncertet.

Több mint 10000 látogatnak el évente a térre, ahol legendás sztárok és ifjú tehetségek adják elő a Szenes slágereket. Igazi világkülönlegesség, hisz sehol nincs olyan koncert, amely ott tudott megvalósulni, ahol maguk a slágerek születtek.

Külön érdekesség, hogy a közben felnőtt Andrea a slágerek születésénél kisgyerekkén végig ott volt, és történeteivel betekintést enged a dalok kulisszatitkaiba, soha nem hallott érdekességekbe is. Bodrogi Gyulával együtt ő a koncert műsorvezetője, amellett, hogy ő szervezi is az egészet.

A koncert tévé felvételei a köszolgálati csatorna nézettségi toplistás műsorai lettek. Csütörtök esténként a Szenes barátok  képernyők elé ülnek.

2010-ben Andrea megalapította a Szenes Produkció zeneműkiadót, amely kiadta Szenes Iván búcsualbumát, a Hosszú az a nap-ot. Saját bevallása szerint Andrea egyik legnagyobb szakmai sikerének tartotta, hogy a platinalemezzé lett albummal elnyerte az Aranymikrofon díjat, a Fonogram díjat az év hazai szórakoztató albuma kategóriában.

 

Különlegeset alkotott benne, édesapja általa készített utolsó interjúiból prózai részeket rakott a slágerek közé, nagy öröm volt, hogy a szokatlan album nyerni tudott. Időközben több Szenes albumot kiadott fiatalokkal is, többek között Kocsis Tibor, Tabáni István, Dér Heni, Oláh Ibolya, Csobot Adél is feldolgoztak Szenes szerzeményeket.

 

 

2011-ben az RTL Kábeltelevízió Muzsika Tv csatornáján Andrea műsorvezetésével elindult a Szenes Iván írta klippműsor sorozat, amely  töretlenül nagy sikerrel 2014-ig megy. Talán a nehéz élethelyzetek vagy Szenes Iván halála hozta elő, hogy újra dalokat is kezdett írni. Nem sokan tudják , hogy Andrea első dalát 6 évesen Fényes Szabolccsal írta Fekete ég címmel, s huszonévesen több bejegyzett dalai is lett az Apostol együttessel pl az Élvezd az életet vagy Hegyi Barbarával az Utcasarkon sír egy kisgyerek . Édesapja halálta után egyre több új dalt is ír.

Merj álmodni Magyarország ! dalát tévé alelnökként az ezredfordulóra írta , s ez lett a címadó dala a hazai érzésű Szenes dalok válogatását tartalmazó albumnak.

2014-ben ANdrea a nemzetközi közszolgálati csatornára helyezte át az összes Szenes műsort, ahol évek óta csütörtök este 8-tól Szenes Iván írta Andreával sorozata megy nagy sikerrel. Külön érdekesség, hogy családi felvételeket, edig sosem hallott kulisszatitkokat vezet be a nagy slágerek közé. Andrea pszichológus énje is újra kibontakozást nyert, műsoraitól jobban érzik magukat a nézők.

2016-ban a kulturtörténeti Szenes Iván Emlékoncert helyszínét, ahova tízezren látogatnak el Szenes Iván térnek nevezték át . Soha előtte ennyi ember még nem volt együtt ezen a téren, mint amennyit ANdreának évről évre sikerült odacsábítani.

Gábor S Pál pszichiáter -zeneszerzővel dolgozik együtt, vele írta meg Találkozás a SZenes Iván téren dalát, amely a 2016 - os téravató koncert album-dvd  címadó dala lett .

Édesapám gyönyörű  dalát Nyári Edit és Nyári Károly tette legendásá.

Andrea üzemelteti a Józsefvárosi Szenes SzínHázat , szervezi a Szenes koncerteket , készíti a televíziós műsorokat , adja ki a cd-ket és dvd-ket, miközben új hobbyjának a főzésnek hódol és lélekfitness dalokat ír. 2016 októberétől újra vegetáriánus, a Tibeti rítusok mentora . Saját meglátása szerint mostani munkájában sikerül ötvöznie minden tudását, pszichológia gyakorlatát éppúgy mint zenei kreativitását a televíziós szakma óriási rutinjával , miközben imádott édesapja Szenes Iván slágereit átvitte a még újabb generációkra.

 

Andrea igazi munkamániás, imád dolgozni, de azért azon kívül …

Kedvenc város: New York, Monte Carlo, San Diego
Kedvenc sport : kosárlabda, ping-pong, tibeti rítusok, kerékpár
Kedvenc színek : piros, fekete
Kedvenc játék: amőba, flipper, sakk
Kedvenc állat: dalmata, hóbagoly, bernáthegyi
Kedvenc külföldi szinésznő: Barbra Streisand
Kedvenc magyar szinésznő: Törőcsik Mari
Kedvenc szavak : találkozás, erő, napsugár
Kedvenc időtöltés: technikai újdonságok, dalírás, kutyázás, főzés
Kedvenc ital: Perrier ásványvíz
Kedvenc autó: Volvo Xc90, Saab, Buick Roadmaster